Kérdés esetén keressen minket bizalommal!

+36-30/927-1081

Rawsy - Blog

Mérgező műanyagok - miért iktasd ki a BPA-t?

Rawsy
2022.01.23 12:09
Mérgező műanyagok - miért iktasd ki a BPA-t?

Mi a BPA?

A BPA a Bisphenol A rövidítése, mely egy ipari vegyi anyag, amelyet polikarbonát műanyagok előállításához, monomereként és epoxigyanták prekurzoraként használnak fel. A konzervdobozok többségében megtalálható epoxigyanta-bélés megvédi a konzerv tartalmát a szennyeződéstől és meghosszabbítja az adott termék eltarthatóságát.

A BPA-t kemény műanyag tárgyak, például vizespalackok és ételtároló dobozok gyártásában is használják, mivel rendkívül olcsó, és strapabíróvá, szilánkmentessé és hőállóvá teszi a műanyagot. Számos más termék gyártásánál is felhasználják, beleértve az orvostechnikai eszközöket, a játékokat, a biztonsági berendezéseket, az autóalkatrészeket és az elektronikai alkatrészeket.

Miért káros a BPA?

A BPA egy endokrin diszruptor, vagyis hasonlóan viselkedik, mint az ösztrogénhormon. A BPA megköti az ösztrogénhormonokat, és hamis hormonreakciókat produkál, melyek befolyásolják testünk funkcióit, mint például: növekedés, étvágy, magzati fejlődés és reprodukció. A BPA képes kölcsönhatásba lépni más hormonreceptorokkal, például a pajzsmirigyhormon-receptorokkal és a tesztoszteron-receptorokkal.

Miért nincs betiltva a BPA?

Egyes országok korlátozzák a BPA-t tartalmazó termékek forgalmazását, de ez nagyrészt csak a csecsemőknek és a kisgyermekeknek szánt termékekre vonatkozik. A BPA-mentes műanyagokra való teljes átállás időigényes folyamat, de a műanyag zacskók és szívószálak betiltása arra ösztönözheti a márkákat és a vásárlókat, hogy válasszanak egészségesebb és környezetkímélőbb alternatívákat.